Rakományrögzítés

A rakományrögzítés szabályait bemutató tananyag főként a fuvarozási és szállítmányozási területen dolgozó gépjárművezetők, valamint kereskedelmi munkatársak részére készült.  A helyesen megválasztott és alkalmazott rögzítési mód a fizika törvényei miatt rendkívül fontos. A nem megfelelően rögzített rakomány a gépjárművezető életébe is kerülhet, továbbá veszélyezteti a forgalom többi szereplőjének életet.

Készült: 2018.09.16, Pintér Viktória

Tartalom

A rakományrögzítés fejezet is része a gépjárművezető kollégák teljes képzési programjának.
Az e-learning oktatás kiegészül a tanpályán egy gyakorlati feladatsor megoldásával, valamint a különböző típusú rögzítési módok bemutatásával.
A tanulók megismerik milyen fizikai erőhatások és erőtörvények érik a gépjárműszerelvényt fékezésnél, gyorsulásnál, bemutatjuk a szerelvény terhelhetőségét, valamint az árú súlypontjának elhelyezkedését is. Az ismeretek segítenek megérteni, miért elengedhetetlen az áruk helyes rögzítése, illetve milyen veszélyekkel járhat a nem megfelelően rögzített áru, figyelembe véve az európai uniós szabályozásokat és további alkalmazási javaslatokat, sztenderdeket.
A tananyagban bemutatjuk a rögzítőeszközöket, rakományrögzítési szabályokat, valamint a kötözési módszereket.

Koncepció

A rakományrögzítés alkalmazási hátterének bemutatására fókuszáltunk, hogy megértse a tanuló, miért kell különös gondossággal és precizitással eljárnia a különböző típusú áruk rögzítése során.
A fejezet vége rövid teszttel zárul, mely az elméleti megértést és alkalmazást méri fel.
A rakományrögzítő játék keretében a tanulónak úgy kell elosztani a súlyokat a tehergépjármű platóján, hogy azok megfeleljenek a tengelyterhelés szabályainak.

Vizualitás

Sokat gondolkoztam, hogy milyen színek támogatják hatékonyan a tartalom átadását. Végül a halvány pasztellszínek mellett döntöttem, melyeken az ikonok, valamint az ábrák jól láthatóak és nem terhelik a szemet a hosszabb tartalom megtekintése során.

Eredmény

A tananyag rövid megtekintéséhez kattints a lenti nyílra és indítsd el a demót!

Powered by elearningfreak.com